Uuteen vuoteen menneitä muistelematta!

Uuteen vuoteen menneitä muistelematta!

Kova ja opettavainen syksy on takana. Joulun aikaan saatiin perheenä pitää mukavasti lomaa kaikista touhuista, syödä, harrastaa, levätä ja ladata akkuja tuleviin koitoksiin. Uusi vuosi on alkanut Aijasahon tilalla rauhallisissa merkeissä, joskin joka päivä jotakin touhua on riittänyt vaikka elämme viljatilan hiljaisinta aikaa.

Aijasahon tilan viljarintamalla on haastavasta ja märästä syksystä huolimatta hyviä uutisia. Hyvän ruissadon lisäksi nyt jo 57 000kg ohraa ja 86 000kg kauraa on toimitettu Salmelan Tilalle ja ne ovat kelvanneet Eviran testien jälkeen siemeneksi. Näistä riittää siis kevääksi viljelijöille kylvettäväksi ohraa noin 220 hehtaarille ja kauraa noin 445 hehtaarille, josta ne syksyn sadonkorjuun jälkeen päätyvät ruokapöytiin eri muodoissa! Loput ohrat saimme kelpaamaan Altialle, joka valmistaa muun muassa ehkä monelle tuttua Koskenkorvaa, mutta myös monia muita tuotteita. Osaa kauroista vielä yritetään siemenviljaksi, mutta loppupuintien kaurat sekä kaikki vehnät on jo Eviran ennakkonäytteiden perusteella todettu siemenviljaksi kelpaamattomaksi ja niitä koetetaan kevään aikana myydä eläinrehuksi tehtaille tai suoraan maatiloille.

Joulukuussa ja tammikuussa on siis ajettu traktorilla ohria ja kauroja Salmelan Tilalle. Viljat kulkevat siellä kärrystä siiloon reittiä, jossa on monta vaihetta. Esipuhdistajat puhdistavat roskat ja kevyet jyvät pois viljan seasta ja sen jälkeen matka jatkuu lajittelijalle. Siinä erotellaan kevyet, pienet tai katkenneet jyvät joukosta ja jäljelle jää paraslaatuinen vilja siiloon odottamaan. Tässä prosessissa lajittelujätteen määrä on yleensä 5-10%. Viime syksyn viljasadot ovat kuitenkin olleet poikkeuksellisen kevyitä johtuen kylmästä ja märästä syksystä ja tämän vuoksi lajittelujätettä on tullut hieman tavanomaista enemmän. Lajittelujätettä ei suinkaan heitetä pois, vaan se voidaan myydä esimerkiksi rehuviljaksi.

Lajittelun aikana automatiikka ottaa tasaisin väliajoin näytteen viljasta. Jokaisesta maksimissaan 30 000kg siemenviljaksi tarkoitetusta erästä pitää toimittaa Eviraan näyte. Siellä mitataan viljan itävyys, joka tulee olla yli 85% itäviä jyviä, jotta viljaerä kelpaa siemenviljaksi. Jos Evirasta tulee hyvä tulos, voidaan vilja säkittää 600 kilon suursäkkeihin ja myydä siemenviljana. Jos tulos on alle 85%, joudutaan kyseinen viljaerä myymään esimerkiksi rehuviljaksi, jolloin myös hintatason on huomattavasti alhaisempi. Tavoite on tietysti aina siemenviljalaatu, mutta siihen vaikuttaa niin monta tekijää että läheskään aina ei itävyys siemenviljaksi riitä.

Viljelijä voi kaikilla lukuisilla omilla toimillaan vaikuttaa merkittävästi viljan laatuun jokaisessa satokauden vaiheessa aina kylvömuokkauksesta kuivaukseen ja varastointiin asti. Suurin merkittävä tekijä loppupeleissä on kuitenkin luontoäidin tarjoamat vallitsevat sääolot satokauden aikana. Tälle ei luonnollisestikaan viljelijä mahda mitään, vaan sitä otetaan mitä annetaan. Viime syksynä luontoäiti oli melkoisen armoton ja paljon jäi meidän tilallakin siemenviljaksi tarkoitettua viljaa rehulaatuiseksi. Tulevaisuuden näemme kaikesta huolimatta positiivisena, sillä viimeksi yhtä huonot sadonkorjuusäät ovat olleet vuonna 1987, joten tästä laskettuna on seuraavat 29 vuotta tulossa kohtuullisia tai hyviä viljelysvuosia!

Uuden satokauden lannoitteet on jo maatilalla varastossa, mutta siemenet eivät. Ohransiementen kanssa ei tule ongelmia, mutta kauran ja vehnän siemenet ovat kortilla, koska monella kantasiementilallakin on ollut haasteita itävyyksien suhteen. Joudumme odottamaan siemeniä siis melkoisen lähelle kylvöjä ja muutoksia viljelysuunnitelmaan on vielä luvassa.

Aijasahon tilalla on tapahtunut paljon muutakin positiivista syksyn jälkeen. Taidefarmin avajaisten jälkeen sutinaa on piisannut ja olemme saaneet olla järjestämässä monta mahtavaa tapahtumaa, konserttia ja yksityistilaisuutta. Taidefarmin ja Aijasahon tilan touhut ovat saaneet myös paljon mediahuomiota, mikä on ilahduttanut ja hämmästyttänyt meitä. Tästä on hyvä jatkaa yhteiseloa eteenpäin. Taidefarmin tulevia tapahtumia löydätte Taidefarmin nettisivuilta tai facebook-sivuilta.

Ruoan alkuperä on ollut mielenkiintoinen puheenaihe monessa paikassa ja käsityksemme mukaan ruoan alkuperästä kaivettaisiin kovasti lisätietoja. Tämän vuoksi Aijasahon tila tulee järjestämään tänä keväänä toukokuussa yhteistyössä Taidefarmin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa Elämyksellisen Kylvötapahtuman. Tapahtuma on suunnattu erityisesti lapsille ja lapsiperheille, mutta kaikki ovat tervetulleita. Siellä voitte muun muassa kylvää eri kasveja henkilökohtaisesti, osallistua tilan kylvötöihin, oppia ruoantuotannon ja maatalouden historiasta, ymmärtää maataloutta taiteen keinoin sekä saada paljon lisätietoa siitä, mistä ruoka oikeasti tulee ja minkälaisia vaiheita se maatilalla kulkee ennen päätymistä kaupan hyllyille ja lautaselle. Elämyksellinen Kylvötapahtuma tullaan järjestämään 19. tai 26.5. lauantaina, riippuen siitä miten kevät etenee, ja miten peltotöihin pääsemme. Kannattaa seurata lähempänä ilmoittelua, mutta varmasti mahtava ja tapahtuma tulossa.

Luontevasti Elämyksellisestä Kylvötapahtumasta johtuen tulemme järjestämään syksyllä myös Elämyksellisen Sadonkorjuutapahtuman, jossa kasvinsa kylväneet pääsevät näkemään kylvämänsä tuotokset. Tietysti kaikki kasvinsa istuttaneet viljelijät voivat käydä kesän mittaan katsomassa, miten kasvukausi etenee.

Hyvää Uutta Vuotta 2018. Muistetaan kaivaa positiivisuutta niistä pienimmistäkin asioista!

 

There are no reviews yet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *